Силвано Пранди ще продължи да води мъжкия национален отбор по волейбол и след слабото представяне в Лигата на нациите. Знак за това даде председателят на българската федерация Любомир Ганев пред "Дневник".

На въпрос дали темата за смяна на италианеца стои на дневен ред той отговори: "Към настоящия момент мисля, че не. Не сме говорили по темата с колегите от управителния съвет. Няма такава нагласа."

България остана на предпоследното 15-о място в надпреварата в Римини. Отборът загуби 13 от 15-те си мача, като завърши вероятно най-слабия си сезон в турнира с шест поредни поражения.

"Тези момчета по ред обстоятелства не успяха да покажат това, на което са способни. Отборът остана без опитен състезател след четвъртия-петия мач заради контузиите на Цветан Соколов, Алекс Грозданов и Мартин Атанасов", посочи Ганев.

"Ясно е, че това не са възможностите на отбора. Психически ще ги вдигнем, въпросът е да се вдигнат и технически, да се правят по-малко индивидуални грешки. В Лигата на нациите нямаше какво повече да направят", заяви още председателят на федерацията. Той подкрепи Пранди, като каза, че "накрая в мача играят състезателите, а не треньорът" и че не е видял грешки в тактиката.

Заради промените този сезон няма да има изпадащи отбори и България запазва мястото си в Лигата на нациите и за догодина.

Ганев каза, че погледите са насочени към европейското първенство през септември, а надеждите са, че за него в състава ще се върнат част от опитните волейболисти. "Целта е минимум влизане в шестицата и максимум - в четворката. Това важи и за жените, и за мъжете", добави той.

Мъжкият отбор ще има близо месец почивка, а след това ще се подготвя за Евроволей. Предвидени са приятелски срещи и участие в приятелски турнир в Украйна.

Дневник