Жулиан Алафилип от "Куикстеп" спечели първия етап в Обиколката на Франция - 197 км от Брест до Ландерно. Световният шампион атакува на последното изкачване от трета категория и не остави шансове на съперниците си. С победата той облече и първата жълта фланелка на лидер в състезанието.

Втори на осем секунди зад Алафилип финишира Майкъл Матюс (BikeExchange), а трети Примож Ролигч, който дойде пръв от претендентите за генералното класиране.

В Топ 10 в етапа влязоха и останалите кандидати: Джак Хейг, Вилко Келдерман, шампионът Тадей Погачар, Давид Годю, Герант Томас и Енрик Мас. Пет секунди загуби Ричард Карапас, а по-голям пасив записа Мигел Анхел Лопес, който финишира на 1.49 минути от Алафилип. На повече от 2 минути пристигна третия от 2020 г. Ричи Порт.

Победата е 36-а в кариерата на Алафилип. Той стана и едва третият действащ световен шампион, който облича жълтото трико след първия етап в Тура. За последно това прави легендарният Бернар Ино през 1981 г.

Етапът се движеше по шосетата на Бретан и предложи тесни пътища и много опасности за групата. Имаше и две падания - първото беше предизвикано от зрителка край шосето, като Тони Мартин се закачи в нейн плакат и повлече още няколко състезатели със себе си на асфалта. В резултат на падането Яша Зютерлен (DSM) стана първият колоездач в Тура през 2021 г. прекратил участието си.

Второто падане беше на около 8 км преди финала и стана на прав участък със скорост около 60 км/ч. В него бяха въвлечени много колоездачи, част от тях пострадаха, а други загубиха време. Сирил Лемоан и Игнатас Коноваловас също преустановиха участие в надпреврата.

В неделя предстои вторият етап, който е дълъг 183 км и е с подобен финал като първият на височина от трета категория - Мур де Бретан.

Дневник