С вечер за историята, белязала два рекорда, Италия се класира на четвъртфинал на Евро 2020 след труден успех над Австрия. Скудрата се нуждаеше от продължения, за да сломи Вундертима, надделявайки с 2:1 на стадион "Уембли" в Лондон.

В редовното време двата тима не успяха да си вкарат.

В герои се превърнаха двама от резервните играчи на Роберто Манчини - Федерико Киеза и Матео Песина, които бяха точни в 95-ата и 105-ата минута. За Австрия се разписа Саша Калайджич пет минути преди края на второто продължение.

Двубоят беляза и два нови рекорда на италианския национален отбор. Съставът, воден от Манчини, записа 31-и пореден мач без загуба, с което подобри върховото постижение (30 мача между 1935 и 1939 г.). Освен това беше поставен и нов рекорд за най-много минути без допуснат гол - 1145.

Досегашният рекорд 1142 (в периода 1972-74 от легендата Дино Дзоф).

В четвъртфиналите Италия ще чака победителя от двойката Белгия - Португалия.

Редовното време на двубоя не предложи зрелище, а повече битка. На моменти имаше дори груба игра и остри влизания от играчите на двата тима. Италия отправи само два точни удара за 90 минути, а Австрия - един. Въпреки това Скуадрата удари и греда чрез Чиро Имобиле.

Австрия успя да вкара гол, но попадението на Марко Арнаутович в 65-ата минута беше отменено заради засада след преглед с технологията за видеоарбитраж. По-късно от Вундертима имаха претенции за дузпа, но и те не бяха уважени заради нова засада.

След като нямаше голове в 90-те минути срещата влезе в продължения. В тях Италия показа по-голяма концентрация и стигна до два скъпоценни гола. В 95-ата минута Федерико Киеза вкара превъзходен гол след подаване на Спинацола и добра индивидуална игра.

Само 10 минути по-късно друг резервен играч Матео Песина се разписа. Асистенцията беше на Киеза, който паднал на тревата успя да подаде топката, а с мощен удар с левия крак Песина вкара втория си гол на Евро 2020.
 

Във второто продължение Австрия даде всичко от себе си и да върне интригата. Джанлуиджи Донарума се отчете с важно спасяване след шут на Шауб, а в 114-ата минута Саша Калайджич се разписа след плонж, засичайки центриране от корнер.

До края Австрия продължи да натиска, но не можа да вкара втори гол.

Дневник