След устрема в групите Нидерландия се срина и отпадна рано от европейското първенство по футбол. Воденият от Франк де Бур отбор загуби с 0:2 от тима на Чехия, който се класира за четвъртфиналите.

Ключов момент в мача беше изгонването на Матайс де Лихт в началото на второто полувреме. Това помогна на чехите, като головете за успеха вкараха Томаш Холеш и Патрик Шик.

Нидерландия не показа атакуващия си стил, който беше в основата на трите победи в груповата фаза. "Лалетата" завършиха мача без точен удар към вратата на съперника, който се противопостави с организирана игра и използва възможностите си.

В четвъртфинала Чехия ще се изправи срещу Дания.

Първата част премина предимно в надлъгване. Нидерландия атакуваше повече, но без успех.

В началото на втората част Дониел Мален пропиля отлична възможност. Нападателят се промъкна зад защитата на Чехия и опита да залъже вратаря, но не успя да преодолее Томаш Вацлик.


Малко по-късно дойде моментът, който предреши развоя на мача. Де Лихт опита да овладее топката при подаване към Шик, но защитникът на Нидерландия се подхлъзна и спря движението на кълбото с ръка. Първоначално бранителят получи жълт картон, но съдията го изгони след видеопреглед.

Чехите продължиха да действат спрямо плана си и изчакаха възможността при статично положение. В 68-ата минута вратарят на Нидерландия Мартен Стекеленбург сбърка при центрирането, а Томаш Калаш насочи топката към Холеш, който се разписа с удар с глава.

Десет минути преди края на мача Шик завърши контраатака за четвъртия си гол в турнира.

Дневник