Големият фаворит за спечелване на европейското първенство по футбол напусна турнира със загуба в осминафиналите. Франция отстъпи на Швейцария в голов трилър, завършил 3:3 в редовното време и решен след дузпи.

Швейцарците вкараха всичките си пет удара от бялата точка, докато пропуск за световния шампион направи Килиан Мбапе.

Преди това Франция пропиля два гола преднина и допусна късно изравняване с попадения след 81-вата минута. Мачът премина през обрати, а стражът на "петлите" Юго Лорис спаси дузпа при 1:0 в полза на съперника.

За пръв път от 67 години Швейцария намира място сред най-добрите осем отбора на голямо първенство. В четвъртфинала тимът ще се изправи срещу Испания.

Селекционерът на Франция Дидие Дешан заложи на схема с трима централни защитници. Първо включване в турнира направи Клеман Ленгле, който беше надигран от Харис Сеферович в 15-ата минута. Нападателят на Швейцария се извиси и се разписа след удар с глава.

В търсене на положителна промяна Дешан смени системата на игра в движение, а след почивката Ленгле беше заменен от Кингсли Коман. Швейцарците продължаваха да действат организирано и при една от атаките си Стивън Цубер беше съборен в наказателното поле и отборът получи дузпа. Зад топката застана Рикардо Родригес, чийто удар беше спасен от Лорис.

След пропуска дойдоха силните минути на Франция и Карим Бензема. Нападателят се разписа два пъти за две минути и половин час преди края "петлите" вече бяха напред в резултата. Красив гол на Погба с удар отдалеч доближи французите до място във следващата фаза.

Швейцария обаче се вдигна и Сеферович намали изоставането в 81-ата минута. В последните мигове от редовното време Гранит Джака се възползва от грешка в центъра и намери Марио Гавранович. Той финтира Преснел Кимпембе и прати топката във вратата.

В продълженията Мбапе имаше добра възможност, но отблизо стреля неточно с левия крак. По-късно нападателят на ПСЖ сбърка при изпълнението на дузпа.

Дневник