Време е за дългоочаквания сблъсък в осминафиналите на европейското първенство по футбол между Англия и Германия. Двата отбора ще премерят сили на стадион "Уембли" от 19 ч., като мачът ще бъде излъчен по "Диема".

Историята на едно от големите съперничества във футбола е в полза на Германия. За последно "трите лъва" са побеждавали Бундестима на голямо първенство през далечната 1966 г.

Според селекционера Гарет Саутгейт е време за промяна. "Това е чудесна възможност за този отбор да напише история и да даде на хората спомени от Англия и Германия за бъдещето, които са малко по-различни от някои от тези, с които са били заливани играчите през последните няколко дни. Това не означава абсолютно нищо за тях, защото те не са били родени".

Англия влезе в турнира с големи надежди, но имаше колебания в груповата фаза. Тимът не допусна гол в трите си мача досега в турнира, като вкара едва две попадения. Минимални победи срещу Хърватия и Чехия и нулево равенство с Шотландия осигуриха класиране на отбора за елиминациите.

Германия срещна по-трудни съперници и с голяма драма зае второто място в конкуренцията на Франция, Португалия и Унгария. Бундестимът показва слабости в защита, по атакуващата мощ помогна на отбора да трупа точки.

"Мисля, че и двата отбора имат достатъчно увереност, за да кажат: "Днес е наш ред. Ще победим и ще стигнем следващия кръг". Това прави сблъсъка толкова интересен", заяви Йоахим Льов. Селекционерът на Германия очаква футболистите му да действат задружно.

В сянката на мача е последният осминафинал, който противопоставя отборите на Швеция и Украйна. Срещата е в Глазгоу от 22 ч. и ще бъде предавана по БНТ 1 и БНТ 3.

Дневник