Собственикът на "Левски" Наско Сираков обяви, че прекратява разговорите с представения като кандидат за акциите на футболния клуб Джоузеф Диксън. Той заяви, че не е получил убедителни гаранции от страна на англичанина за възможността за осъществяване на плановете.

Сираков каза в обръщение към левскарите в сайта на "Левски", че вероятно е сбъркал, когато навръх рождения ден на клуба на 24 май обяви близостта до сключване на сделка за смяна на собствеността и светло бъдеще пред минаващия през огромни затруднения клуб.

"Ето това е момент, в който се поддадох на емоциите. Рожденият ден на "Левски", искаше ми се да зарадвам левскарите и да им направя най-хубавия подарък - че могат да са спокойни за бъдещето на любимия клуб. Длъжен съм да им се извиня, защото ги подведох, както бях подведен и аз. Не съм спирал и продължавам да търся възможности за стабилизирането на "Левски" и в този момент. Не е тайна за никого, че положението е критично. Но аз ще се боря, докато има някаква, макар и малка надежда", завършва Сираков.

Той благодари на Диксън за интереса, "но съществените разминавания между декларираните намерения за инвестиции и последвалите ги действия не ме убеждават, че той е инвеститорът, от който "Левски" има нужда". "Не получих убедителни гаранции нито за размера, нито за произхода на средствата, които трябваше да бъдат вложени в клуба и стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов", допълва собственикът на "Левски".

Как започна всичко

На 24 май Сираков каза, че води преговори с английски бизнесмен, който има бизнес в Ню Йорк. Дни по-късно се появи името на Джоузеф Диксън, който се оказа млад мъж и бивш футболист, явявал се дори на проби в ЦСКА.

Преди две седмици двамата с Диксън трябваше да дадат пресконференция в София. На събитието обаче изненадващо се появи единствено англичанинът, който заяви, че има и интерес, и възможности да спаси "Левски" и да му осигури стабилно бъдеще.

Впоследствие Сираков обясни отсъствието си с големия интерес към Диксън и с желанието да даде възможност на журналистите да му задават всякакви въпроси. Мажоритарният собственик каза тогава, че за изпадналия в много тежко положение "Левски" има и "план Б", който минава през много силно затягане на коланите.

Проблемът пред сините е свързан с липсата на средства. Остава голяма опасността футболисти да си тръгнат след изтичането на договорите им в края на юни.

Сега Сираков обяви, че ако Диксън е съгласен, ще представи публично цялата кореспонденция помежду им, "за да не остане място за спекулации и интерпретации".

"През цялото време на преговорите действах повече от внимателно и предпазливо, с ясното съзнание, че от една страна това изглежда като проект, който може да осигури бъдещето на "Левски" за дълги години напред и да го направи независим и самоиздържащ се клуб. От другата страна обаче стоят рисковете, които съпътстват всеки чуждестранен интерес към собствеността в клуба - как да гарантираме по най-добрия начин инвестиционните намерения на новия собственик, как да сме сигурни, че историята, името и цветовете на "Левски" ще останат непокътнати, независимо от това кой е собственик и какви бизнес проекти и интереси съпътстват развитието на клуба."

"Левски" получи лиценз от БФС под условие, като всеки месец ще минава мониторинг.

Дневник