Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева ще е знаменосецът на България по време на церемонията на откриването на игрите в Токио. На общо събрание Българският олимпийски комитет (БОК) утвърди делегацията за японската столица, в която влизат 42-ма спортисти.

"Тези 42-ма души, които покриха олимпийските нормативи, те са победители, защото нормативите бяха нелеки. В нашата делегация освен опитните бойци пътуват и много млади таланти. Дано в Токио да е пикът на спортната форма на състезателите. Дано да ви зарадваме, защото дълго време не сме чули българския химн", каза председателят на БОК Стефка Костадинова пред БНТ.

Гроздева ще е знаменосец за втори път след 2004 г. След това честта имаха Петър Стойчев в Пекин 2008, Йордан Йовчев в Лондон 2012 и Ивет Лалова в Рио 2016.

Опитната състезателка по спортна стрелба е единствената българка с пет медала от олимпийски игри. Тя е шампионка от Сидни 2000 и Атина 2004, а освен това има и три бронзови отличия - от Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004.

Олимпийските игри започват на 23 юли в Токио и ще продължат до 8 август.

Дневник