Марк Кавендиш спечели втори етап в Обиколката на Франция и затвърди лидерската си позиция при спринтьорите в състезанието. Британецът беше най-бърз в шестия етап между Тур и Шатору, като измина дистанцията от 160 км за 3:17.36 часа със средна скорост от 48.7 км/ч.

Състезателят на "Куикстеп" се наложи над Яспер Филипсен и Насер Буани, които бяха трети и втори зад него и в четвъртия етап. Етапният успех е втори за Кавендиш в тазгодишния Тур дьо Франс, както и 32-и за него в състезанието.

36-годишният спринтьор се доближи на само две победи от рекорда на легендарния Еди Меркс (34). Освен това Кавендиш спечели за трети път в Шатору след 2008 и 2011 г. Именно в този град преди 13 години британецът взе първия си успех в Тура.

С етапната победа Кавендиш увеличи и аванса си за зеленото трико. Той има 148 точки, с 46 повече от втория Филипсен. До края на Тура остават още четири спринтьорски етапа.

В кариерата си Кавендиш вече има 153 професионални победи, а от активните колоездачи повече има само Андре Грайпел (158).

Шестият етап беше равнинен и въпреки няколко атаки, групата пристигна заедно на финала. В генералното класиране не настъпиха промени, където лидер е Матю ван дер Пул с 8-секунден аванс пред Тадей Погачар. В петък предстои най-дългият етап в състезанието 249 км.

Дневник