След вълненията около осминафиналите е време за следващата фаза на европейското първенство по футбол. Осем отбора останаха в турнира, като четвъртфиналите ще открият Швейцария и Испания.

Двата тима ще играят в Санкт Петербург от 19 ч., като мачът ще бъде излъчен по БНТ 1 и БНТ 3. В късния двубой от 22 ч. се изправят Белгия и Италия. "Алианц Арена" в Мюнхен ще приеме срещата, която ще бъде предавана по "Нова".

Испания и Швейцария преминаха през зрелищни сблъсъци с много голове, за да намерят място на четвъртфиналите. Във втори пореден мач испанците вкараха пет попадения и надвиха с 5:3 Хърватия. От друга страна, швейцарците наваксаха два гола изоставане и отстраниха големия фаворит Франция след дузпи.

Отборът ще играе за пръв път на четвъртфинал на европейско, но селекционерът Владимир Петкович поясни, че възпитаниците му са гладни за още успехи.

"Досега се справихме много добре, но искаме повече. Това не ни задоволява. Отново играем срещу един от фаворитите в турнира, но след като елиминирахме Франция, не се чувстваме притиснати до стената. Искаме да направим още една крачка и ще бъдем готови за предизвикателството", каза наставникът на Швейцария.

Петкович няма да може да разчита на капитана на отбора Гранит Джака, който е наказан заради натрупани жълти картони. За Испания под въпрос е левият бек Хосе Гая, който получи травма в предишния мач.

Белгия и Италия предизвикват най-голям интерес сред двойките на тази фаза. В предишния кръг белгийците детронираха европейския шампион Португалия, а италианците се затрудниха срещу Австрия и играха продължения.

Италия има по-малко проблеми с отсъстващи футболисти и това им дава предимство в дуела. Роберто Манчини няма да може да разчита на Алесандро Флоренци, но пред завръщане е Джорджо Киелини.

"Изправяме се срещу най-добрия отбор в Европа, заедно с Франция, а може би най-силния в света. Те са на върха в ранглистата, но ще се опитаме да спечелим. Уважавам Белгия, но трябва да играем така, както знаем, наясно сме с възможностите си. Няма лесни мачове, на това ни учи европейското първенство", каза лаконично Манчини в навечерието на двубоя.

Извън състава на Белгия са Тимоти Кастан и Насел Чадли, но по-важно е състоянието на Кевин де Бройне и Еден Азар. Двамата получиха контузии срещу Португалия и участието им в мача е под въпрос.

Дневник