Англия няма да може да разчита на фенска подкрепа утре в Рим за четвъртфинала на Евро 2020 срещу Украйна. Ако има такава, тя ще е символична и от британци, които живеят на Ботуша.

Това излиза от позиция на италианското правителство, изразена от посолството на страната във Великобритания, пише "Политико". Същите мерки важат и за украинците.

"Всеки, който е бил в Обединеното кралство в последните 14 дни, независимо от националността и местожителството си, няма да бъде допуснат на стадиона, дори ако притежава билет, се казва в съобщението. - На "Стадио Олимпико" ще могат да влязат само онези, които докажат, че са пристигнали в Италия преди най-малко шест дни, пет от тях са били под карантина и представят отрицателен тест за COVID-19, направен след това."

Посолството добавя, че хората, за които се прави изключение от тези изисквания, също няма да могат да гледат сблъсъка на живо. А това са транзитни пътници, такива, които са в Италия за 36 часа или са пристигнали с определени бизнес намерения.

Всеки, който наруши мерките, ще понесе глоба от 3000 евро.

 

Англия разполагаше с около 2000 билета за мача, но те явно ще останат неизползвани. Футболната асоциация на родината на футбола предупреди, че няма да ги разпространява чрез официалния фенклуб и т.н.

УЕФА обяви, че утре на "Олимпико" ще има максимум 16 000 души - 25 на сто от капацитета.

Според Световната здравна организация все по-пълните стадиони на Евро 2020, както и зоните, в които се събират запалянковци, за да гледат двубоите, увеличили  случаите на COVID-19 с 10 процента, информира Ройтерс.

По над 60 хиляди зрители се допускаха на ст. "Пушкаш арена" в Будапеща, почти пълен бе "Паркен" в Копенхаген, а онзи ден на Англия - Германия на "Уембли" имаше около 45 хиляди (от 90 седящи места). 

Великобритания и УЕФА се разбраха за полуфиналите и финала в Храма на футбола да могат да влизат по 60 хил.

Всичко това не се харесва на СЗО, а германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обвини футболната централа в "пълна безотговорност". От Нион обаче последва отговор, че УЕФА се осланя изцяло на местните правителства и техните мерки. Нейното желание е за минимална посещаемост - отново, при съблюдаване на мерките.

Катрин Смолууд от СЗО даде брифинг в Копенхаген, на който изрази тревога, че заради индийския вариант на коронавируса е възможно ново затваряне от есента, а по думите й ставащото на Евро 2020 щяло да изтегли тази вълна и последствията от нея по-рано. 

В сряда във Великобритания са регистрирани 26 068 положителни случая, докато в Италия са били едва 776, цитира данни тя. А на Острова се готвят за премахване на всички мерки от 19 юли. "Денят на свободата", както го наричит там, веднъж вече бе отложен.

Според здравните власти в Шотландия 1991 новорегистрирани с COVID-19 били свързани с Европейското. От тях 1294 са пътували до Лондон за мача с Англия от групата, а 397 души са били на "Уембли".

Финландия обяви 300 положителни, които са подкрепяли тима на шампионата. В Русия, където случаите също растат, се изказват мнения на политици за забрана на масови събития. Тази вечер на ст. "Крестовски" в Санкт Петербург ще могат да присъстват до 34 000 (50% от капацитета) на четвъртфинала Швейцария - Испания.

Клуб Z