Испания е първият полуфиналист на европейското първенство, след като елиминира Швейцария след дузпи - 2:1. В редовното време срещата в Санкт Петербург завърши 1:1. Испания откри след автогол на Денис Закария в осмата минута, когато топката рикошира в тялото му. Швейцария успя да изравни в 68-ата минута, когато се разписа Джердан Шакири.

При дузпите испанците се наложиха с 3:1 точни удара.

Двубоят предложи голяма битка между двата тима, а Швейцария игра с човек по-малко от 77-ата минута, когато Ремо Фройлер беше изгонен спорно.

При дузпите вратарите Унай Симон и Ян Зомер направиха общо три спасявания. Швейцарците пропуснаха три дузпи, след като Варгас дори не уцели вратата. За Испания не успяха да се разпишат Серхио Бускетс и Родри.


За Испания класирането е пето на полуфинал на европейски финали. За място на финала испанците ще спорят с победителя от срещата Белгия - Италия.

Швейцария беше без основна фигура, след като капитанът Гранит Джака не игра заради наказание. Двубоят тръгна лошо след автогола на Закария още в осмата минута, а по-късно и Бреел Емболо се контузи.

Швейцария нямаше шансове преди почивката, но направи по-добро второ полувреме. В 68-ата минута Шакири се разписа след хубава атака, но само девет по-късно Фройлер получи червен картон. В продълженията Испания беше по-настоятелен, но не успя да се разпише най-вече заради спасявания на Зомер.

При дузпите само Гавранович вкара за Швейцария, а ударите на Фабиан Шер и Мануел Аканджи бяха спасени. Рубен Варгас пък стреля над вратата. За Испания Серхио Бускетс уцели страничния стълб, а пропуск направи и Родри. Въпреки това Дани Олмо, Жерар Морено и Микел Оярсабал вкараха.

Дневник