Отборите на Чехия, Дания, Украйна и Англия ще определят как ще излежда вторият полуфинал на Евро 2020, след като днес излизат в последните два четвъртфинала на турнира. От 19 часа на олимпийския стадион в Баку се срещат чехите и датчаните, а срещата ще бъде излъчена по Диема и Диема Спорт 2.

От 22 часа в Рим играят Украйна и Англия, пряко по БНТ1 и БНТ3.

Чехия и Дания влизат в сблъсъка вдъхновени от доброто си представяне в осминафиналите. Чехите достигнаха до осминафиналите за четвърти път в общо седмото си европейско първенство като самостоятелна държава и затвърдиха традициите си на континенталната надпревара.

Тимът, воден от Ярослав Шилхави победи Нидерландия с 2:0 в предишния кръг и освен това не позволи на "лалетата" да отправят точен удар. Освен това традицията е на страната на Чехия, която спечели предишните два мача срещу Дания на европейски финали (2:0 през 2000 и 3:0 през 2004 г.).

За чехите в игра след наказание се завръща Ян Борил, а се очаква да стартират още опитните Владимир Дарида и Якуб Янкто. В лагера на Дания също получиха добри новини, след като стана ясно, че Юсуф Поулсен, Даниел Вас и капитанът Симон Кяер са готови за игра.

Дания впечатли с играта си в осминафиналите, разгромявайки Уелс с 4:0.

"Много хора говорят постоянно за Евро 92, но ви уверявам, че никой в нашия тим не мисли за това. Ние искаме просто да вземем максимума от всеки мач и да играем футбол", каза датският треньор Каспер Хюлман.

С голям интерес е чакан и късният двубой в Рим, където два тима мечтаят за полуфинал. Въпреки че допусна две загуби в групата Украйна се промъкна към фазата на елиминациите, записвайки най-доброто си представяне като самостоятелна държава. Тимът на Андрий Шевченко елиминира Швеция след продължения и сега е готов да се опълчи на Англия.

В същото време за англичаните това ще бъде едва първи мач извън "Уембли". "Трите лъва" изиграха и трите си двубоя от групата в Лондон, както и осминафиналния мач с Германия. При победа Англия се завръща на "Уембли", където са полуфиналите и финалът.

"Не знам дали това ще се отрази негативно, убеден съм, че ще има подкрепа за нас. Би било хубаво да сме у дома, но победа ни носи такава награда. Трябва да кажем, че Украйна е отличен отбор, впечатлен съм от работата на Андрий с тези млади момчета", каза Гарет Саутгейт.

Единственият проблем в английския лагер е свързан с Букайо Сака, който има лека травма. За Украйна няма да могат да играят Зубков и Беседин.

Дневник