Люис Хамилтън се обвърза с "Мерцедес" до края на 2023 г., предават световните агенции.

Така е сигурно, че британецът ще кара в тима от Формула 1 още поне два сезона. Хамилтън се присъедини към "сребърните стрели" през 2012 г. и спечели с тях шест от седемте си световни титли.

Този сезон - поне досега, 36-годишната звезда има трудности в защита на трона си, сериозно разклатен от "Ред Бул" и Макс Верстапен. Нидерландецът е лидер в класирането и лети по пистите.

Въпреки това Люис явно не се вижда в друг тим. И двете страни явно искаха да избегнат усложненията от последните месеци. Хамилтън подписа за настоящия шампионат едва през февруари, след като предишният контракт изтече още в края на 2020 г.

Преговорите сега продължиха два месеца, уточнява Би Би Си.

Според неофициални информации Люис отново ще получава парите отпреди пандемията - по 40 милиона паунда на година.

В официалното съобщение се цитират изявления на световния шампион и на боса на тима Тото Волф. Той посочва, че от 2022 г. Формула 1 навлиза в нова ера и отборът вижда Хамилтън като възможно най-подходящият пилот за това предизвикателство.

С това бяха свързани доста коментари в последните дни - покрай изоставането на "Мерцедес" от "Ред Бул", който разполага с по-бърз и балансиран болид. Волф заяви, че усилията са насочени към колите за следващата година, когато в най-комерсиалната надпревара ще влязат нови промени и правила. Въпреки това той подчерта, че ще бъдат направени опити болидите на Хамилтън и Валтери Ботас отново да станат конкурентни за първото място и че този сезон не е отписан.

Люис Хамилтън е 7-кратен световен първенец. По този показател той се изравни с Михаел Шумахер. Номер 1 е по първи позиция - 100, и победи - 98.

За втори пореден уикенд Формула 1 е в Австрия - на пистата "Ред Бул ринг". 

Клуб Z