Англия е последният полуфиналист на европейското първенство, заемайки четвъртото свободно място за тази фаза на турнира. На "Олимпико" в Рим тимът на Гарет Саутгейт рагроми Украйна с 4:0, с което си гарантира завръщане на "Уембли".

На 7 юли пред своите фенове в Лондон англичаните ще играят срещу Дания.

В другия полуфинал ден по-рано играят Италия и Испания.

Лидерът на "Трите лъва" Хари Кейн вкара два гола, като беше точен в 4-ата и 50-ата минута. С двата си гола Кейн се изравни с легендарния Алън Шиърър, като двамата имат по девет попадения на световни или европейски първенства, а с повече е само Гари Линекер (10). Другите попадения за Англия в срещата с Украйна бяха дело на Хари Магуайър в 46-ата и Джордан Хендерсън в 63-ата минута.

Успехът е най-убедителният за Англия от началото на европейското първенство. Съставът на Саутгейт още не е допускал гол в мрежата си на финалите.

Участието на полуфинал ще бъде първо за Англия от 1966 г., когато страната беше домакин на европейското първенство. Във втори голям турнир "Трите лъва" достигат до тази фаза, подобно на световното през 2018 г.

В рамките на 90-те минути Англия не даде никакви шансове на украинците, които отправиха само два точни удара. Вторият дори дойде в последните десет минути на срещата. В останалите периоди англичаните бяха много по-добри и планът им сработи.

Още в четвъртата минута Кейн получи хубав пас от Рахим Стърлинг и вкара без проблеми. Резултатът се запази до началото на втората част, когато централният бранител Магуайър вкара с глава.

Авансът от две попадения успокои англичаните и те заиграха с много повече настроение. Кейн вкара второто си попадение в 50-ата минута, засичайки центриране на Люк Шоу, а 13 минути по-късно Джордан Хендерсън вкара първия си гол с екипа на "Трите лъва".

Дневник