Макс Верстапен с "Ред бул" спечели трети пореден старт във Формула 1 и затвърди лидерската си позиция в шампионата. Пилотът от Нидерландия спечели Гран при на Австрия, което беше второ поредно състезание на пистата "Ред бул ринг" - девети кръг за сезона.

Най-големият съперник на Верстапен за титлата Люис Хамилтън завърши едва четвърти и това увеличи разликата между двамата. Пилотът на "Ред бул" води с 32 точки пред Хамилтън.

Победата е пета поредна за "Ред бул" през сезон 2021 от Гран при на Монако насам. През годината Верстапен има пет победи, а съотборникът му Серхио Перес една. Звездата на "Ред бул" вече е с 14 успеха в кариерата си, изравнявайки се по този показател с трима световни шампиони Джак Брабъм, Греъм Хил и Емерсон Фитипалди.

На "Ред бул ринг" Верстапен потегли от полпозишън, а освен това оформи и хеттрик, след като записа най-бърза обиколка в надпреварата.

Валтери Ботас завърши втори на близо 18 секунди зад Верстапен, а трети на подиума се качи Ландо Норис с "Макларън".

"Ако трябва да съм честен, болидът беше нереален. Истинска наслада за мен беше да управлявам и не очаквах, че няма да имаме никакви трудности. Всички в екипа свършиха отлична работа, за да сме на върха в две поредни седмици", каза Верстапен след състезанието.

Дневник

 

 

 

 

 

Единственият драматичен момент в състезанието беше в първите обиколки, когато излезе кола за сигурност заради катастрофа. Въпреки това Верстапен поведе и нямаше никакви проблеми. Първите спирания в бокса дойдоха след 30-ата обиколка, като пилотът на "Ред бул" отново беше в челото.

 

Хамилтън водеше дълга битка с Ландо Норис за второто място и въпреки, че го изпревари, гумите му прегряха. Това наложи второ влизане в бокса за световния шампион и той загуби шансове да се бори за подиум.

 

Голямата разлика позволи на Верстапен да направи второ спиране и отново да има комфортен аванс преди финала.

 

В Топ 10 зад четвъртия Хамилтън се наредиха Карлос Сайнц ("Ферари"), Серхио Перес ("Ред бул"), Даниел Рикардо ("Макларън"), Шарл Льоклер ("Ферари"), Пиер Гасли ("Алфа Таури") и Фернандо Алонсо с "Алпин".

 

Следващият старт е на 18 юли, когато предстои Гран при на Великобритания.