Европейското първенство по футбол е към своя край, като в следващите два дни ще се реши кои отбори ще спорят за титлата. В първия полуфинал един срещу друг се изправят тимовете на Италия и Испания, като мачът е от 22 ч. и ще бъде излъчен по БНТ 1 и БНТ 3.

Двата отбора се срещат на четвърто поредно европейско. В сблъсъците помежду им всеки има по 11 победи и 15 равенства.

Испания мина през продължения срещу Хърватия, а след това се наложи с дузпи над Швейцария, за да заслужи място на полуфинала. "Фурия роха" е достигала четири пъти до тази фаза и винаги е продължавала към финала.

"Те атакуват и защитават като едно цяло, което наистина прилича на това, което правим. Използват висока преса, което би било трудно да си го представим от италиански отбор в миналото. И двата отбора ще имат своите моменти", каза селекционерът на Испания Луис Енрике в навечерието на мача.

Дотук в елиминациите Италия победи трудно Австрия, но надигра един от фаворититие в предишния кръг - Белгия. Успешната серия на водения от Роберто Манчини отбор го поставя в ролята на фаворит на "Уембли".

"Ще бъде здрав двубой. Испания е различен съперник. Със сигурност ще имаме много трудности. Изпитвахме проблеми срещу Австрия заради агресивността на съперника, а и защото това тогава беше първи мач от фазата на елиминациите", заяви Манчини.

Той няма да може да разчита на Леонардо Спинацола, който скъса ахилесово сухожилие в предишния мач. Испания ще бъде без Пабло Сарабия, който е с травма в бедрото.

Дневник