Италия е първият финалист на европейското първенство по футбол. Воденият от Роберто Манчини отбор отстрани драматично Испания след изпълнения на дузпи.

В редовното време мачът завърши 1:1, а при ударите от бялата точка италианците се наложиха с 4:2.

Италия ще играе за четвърти път на финала в турнира, като единствената европейска титла на "Скуадра адзура" е от 1968 г. В мача за трофея в неделя тимът ще спори с победителя от дуела между Англия и Дания, които играят в сряда.

Манчини промени стила на игра на Италия, като отборът действаше предимно в отбрана и изчакваше търпеливо възможности за гол. Както досега в турнира, испанците имаха инициативата и атакуваха повече от съперника.

След силни първи минути за Италия картината на терена бързо се промени. Футболистите на Манчини отстъпиха притежанието на топката. Испания се настани в половината на съперника и създаде добри възможности, но липсваше прецизност в завършващата фаза.

В 25-ата минута Дани Олмо стреля отблизо, но Джанлуиджи Донарума спаси.

Първият точен удар за италианците дойде в края на първото полувреме. Лоренцо Инсине залъга двама защитници и подаде към Емерсон Палмиери, който уцели горната греда.


Италия изчакваше търпеливо и това донесе успех на отбора. При бърза контраатака Федерико Киеза се ориентира най-бързо и даде преднина на "Скуадра адзура" в 60-ата минута.

Испанците се втурнаха в атака, но дълго време италианците съумяваха да съхранят резултата. Все пак в 80-ата минута двойна комбинация с Олмо завърши с гол на Алваро Мората. Нападателят се озова сам срещу Донарума и се разписа с удар в близкия ъгъл.

По време на първото продължение се стигна до суматоха в наказателното поле на Италия, но тя не доведе до промяна на резултата. Олмо стреля опасно, а футболист на "Фурия роха" не можа да реагира, за да направи добавка.
 

По-късно Донарума трябваше да избива топката, преди тя да бъде засечена от Мората. При последвалата добавка отбраната на Италия блокира удара.

При дузпите пропуски за Испания направиха Олмо и Мората, а Мануел Локатели сбърка за Италия.

Дневник