Отборът на Англия никога не е играл в мача за титлата на европейско първенство по футбол, но тази тенденция може да се промени днес. Тимът на Гарет Саутгейт приема Дания на "Уембли" в опит да направи последната крачка по пътя към финала.

Мачът започва в 22 ч. и ще бъде излъчен по "Нова".

Домакинското предимство допринася за приповдигнатото настроение около англичаните, които са считани са фаворити в дуела. В петте си мача досега "трите лъва" не допуснаха гол и се разписаха осем пъти, като половината от попаденията дойдоха в четвъртфинала срещу Украйна.

"Имаме страхотна възможност. Това е шанс да влезем в историята, тъй като никога не сме били на финал на европейско първенство. Няма толкова голям натиск върху отбора, това е поредното предизвикателство, с което те имат възможност да се справят", заяви Саутгейт в навечерието на сблъсъка.

"Трите лъва" достигат до полуфиналите в турнира за трети път, като тази фаза се оказа непреодолима за отбора през 1968 и 1996 г.

По отношение на успехите от европейски първенства Дания превъзхожда Англия. "Червеният динамит" записа най-големия си триумф във футбола със спечелването на титлата през 1992 г., когато тимът влезе в турнира в последния момент на мястото на Югославия.

Докато англичаните залагат на прагматичността в играта си, датчаните привлякоха вниманието с атрактивния си стил на игра. Те са на трето място по създадени възможности в атака след Италия и Испания.

"Ще бъде като гостуване, но това също има своя чар, така че всъщност очакваме мача с нетърпение. Щастливи сме, че хората ще бъдат там и че феновете са отново на стадиона, макар че очевидно бихме се радвали повече, ако половината стадион беше облечен в цветовете на Дания. Нашата мотивация е да смълчим зрителите, но знаем, че ще бъде трудно", каза селекционерът на Дания Каспер Хюлманд.

Дневник