Английски флаг върху филия хляб с датски бекон - така британският таблоид "Сън" изобрази своята първа страница преди срещата Англия - Дания на Евро 2020. Двата отбора се изправят един срещу друг на "Уембли" в мач, който ще определи втория финалист.

"Донесете бекона вкъщи, момчета" - гласеше посланието на "Сън" към играчите на Гарет Саутгейт.

Това е и закачка към двете страни, след като Дания е основен вносител на бекон за Обединеното кралство, където пък това е предпочитана закуска.

"Ние ядем вашата закуска", беше публикувано като реклама в датския печат тази сутрин.

Реакцията от датска страна не закъсня, като местният таблоид BT контрира с колаж на викинги на фона на флага на страната. Те дори се пошегуваха с рефрена използван от англичаните "Футболът се прибира вкъщи". Песента, написана през 1996 г., когато "Трите лъва" бяха домакин на европейското първенство, е актуална и до днес.

"Той не се прибира вкъщи, ние се прибираме у дома" - написаха от BT като напомняне, че в историята викингите превземат остров Великобритания преди около 1000 години.

Вратарят на Дания Каспер Шмайхел, който от доста години играе в Англия и е част от "Лестър", също се пошегува със своите колеги. "Нима футболът някога е бил вкъщи. Честно казано не знам дали някога сте печелили европейско първенство", написа Шмайхел в социалните мрежи.

"Не се вълнувам толкова от английския национален отбор, за мен той не значи толкова много. За страна като нашата с 5.5 милиона жители да победи ще бъде огромен успех."

Дневник