Лидерът в Обиколката на Франция Тадей Погачар показа първи признаци на слабост в тазгодишното състезание, след като имаше затруднения в 11-ия етап. Словенецът, който защитава титлата си от миналата година, загуби контакт с един от преките си съперници Йонас Вингегор ("Йъмбо Висма") на височината Мон Венту.

С добро спускане и обединени усилия заедно с Ригоберто Уран и Ричард Карапас, шампионът успя да навакса 40 секунди, за да завърши в една група с Вингегор.

След убедителната първа седмица, гарнирана с етапна победа и силно каране в двата алпийски етапа, Погачар за пръв път показа пропукване, но то не му коства никакво време.

В генералното класиране Погачар води с 5.18 минути пред най-близкия си преследвач Уран. Това е и най-голямата разлика между първия и втория в Тур дьо Франс след 11 етапа от 20 години насам. Трети в Вингегор на 5.32 минути, а Карапас е четвърти, изоставайки с още една секунда.

В топ 10 настъпиха три промени - Бен О'Конър, който досега беше втори, загуби три позиции и вече изостава на близо 6 минути. Енрик Мас загуби две места, свличайки се до осмото, а Давид Годю пропадна от 10-а на 15-а позиция.

Етапът предложи голямо изпитание на колоездачите, които трябваше да изминат 199 км от Сорг до Малюсен. Това беше и денят с най-голяма денивелация в Тура (4700 метра), както и безпрецедентните две изкачвания на Мон Венту.

Дневник

 

 

© Reuters

 

 

Победата в деня взе Ваут Ван Аерт, който впечатли с успех в планински етап само 24 часа, след като остана втори в масовия спринт зад Марк Кавендиш във Валанс. Белгиецът беше част от група от 15 колоездачи, която се откъсна. В нея личаха имената на световния шампион Жулиан Алафилип, Бауке Молема, Дан Мартин и др.

 

На второто изкачване на Мон Венту, на около 35 км от финала, белгийският шампион атакува от група заедно с Алафилип и Молема, за да настигне Кени Елисонд. След това Ван Аерт го подмина и до финала нямаше никакви проблеми. Етапът завърши след 22-километрово спускане.

 

Именно по него Погачар успя да настигне Вингегор, след като в последния километър на Венту загуби контакт с датчанина.

 

Общо 156 колоездачи продължават в Тура, като седем състезатели не завършиха 11-ия етап. Тони Мартин падна и напусна още в началните километри, а други шестима слязоха по време на етапа. Люк Роу от "Инеос" пък не успя да хване контролното време, пристигайки с по-голямо изоставане.