Полякът Хуберт Хуркач поднесе голямата сензация от началото на "Уимбълдън", отстранявайки Роджър Федерер в четвъртфиналите. 24-годишният тенисист, който се намира на 18-о място в световната ранглиста, победи в три сета - 6:3, 7:6 (4), 6:0. Хуркач направи невероятен двубой срещу 39-годишния Федерер и беше безгрешен.

Срещата на централния корт в Лондон продължи само час и 48 минути.

За шести път в дългата си кариера Федерер губи сет на нула, т.нар. "геврек". Това е първи случай за Маестрото от 2008 г., когато във финала на "Ролан Гарос" загуби от Рафаел Надал с 1:6, 3:6, 0:6. Предходните четири случая за Федерер са между 1997 и 1999 г.

Маестрото, се сбогува с шансовете си да вземе 21-а титла от Големия шлем и по този начин дава големи шансове на Новак Джокович да се изравни с него и Рафаел Надал на върха в тази класация.

Федерер, който има осем титли в английската столица, отпада едва за пети път на четвъртфиналната фаза в турнира.

Дотук Хуркач никога не беше стигал по-напред от трети кръг в 13-те си участия в турнири от Големия шлем, а сега ще играе на полуфиналите. Негов съперник там ще бъде победителят от двубоя Матео Беретини - Феликс Оже-Алиасим.

В хода на двубоя Федерер имаше големи проблеми. Сервисът му не беше ефективен, като той вкара под 70% първо подаване. От другата страна на мрежата Хуркач беше на обратния полюс с 10 аса и много ефективна игра.

Федерер завърши с 31 непредизвикани грешки. В първият сет швейцарецът беше пробит за 2:4 и нямаше как да се върне в резултата. Втората част започна с аванс от 3:0 за Маестрото, но след това се получи срив в играта му, а в тайбрека Хуркач надделя.

Третият сет беше много тежък за 39-годишния ветеран, който нямаше и свежест, а полякът без проблеми го взе за едва 29 минути.

Дневник