Англия се класира за пръв път на финал на европейско първенство по футбол. Тимът на Гарет Саутгейт ще спори за титлата след драматичен мач на "Уембли" срещу Дания, преминал през продължения.

В редовното време срещата завърши 1:1, а Хари Кейн донесе успеха на "трите лъва" в 104-тата минута. Той изпълни дузпа, която беше спасена от Каспер Шмайхел, но нападателят вкара топката във вратата при добавката.

На финала в неделя Англия ще играе с Италия.

В началото англичаните изпитваха затруднения и допускаха много грешки. Дания разиграваше умело и стигаше до възможности пред вратата на Джордан Пикфорд.

В 30-ата минута стражът на "трите лъва" не успя да се намеси. Микел Дамсгор се разписа след страхотно изпълнение на свободен удар, като това беше първият гол във вратата на Англия по време на първенството.

Тимът на Саутгейт постепенно се окопити и тръгна по-уверено в атака. Рахийм Стърлинг имаше отлична възможност, но Шмайпел застана с тяло на пътя на топката.

Натискът даде резултат и Англия изравни девет минути след попадението на Дания. Кейн пое пред наказателното поле и намери Букайо Сака. Той пусна топката успоредно на голлинията, където Симон Кяер си вкара автогол в опита да се намеси преди Стърлинг.

В началото на втората част можеше да се стигне до обрат, когато Хари Магуайър засече с глава, но Шмайхел спаси. До края англичаните атакуваха повече, докато датчаните се защитаваха дълбоко на фона на умората.

Устремът на Англия се засили през първото продължение. Тогава дойде моментът, в който Стърлинг влезе в наказателното поле и падна на земята, като съдията прецени, че има дузпа. Зад топката застана Кейн, чийто удар от бялата точка беше спасен от Шмайхел, но нападателят не сгреши при добавката.

Отборът на Дания опита да се върне в мача, но нямаше сили да го направи.

Дневник