Има дузпа или няма дузпа - това е основният въпрос, който продължава да вълнува феновете и специалистите по света след полуфиналния сблъсък между Англия и Дания на Евро 2020. В сряда вечер "Трите лъва" надвиха датчаните с 2:1 след продължения и победен гол на Хари Кейн от бялата точка.

Ситуацията в 104-ата минута предизвика много коментира заради лекото падане на тревата на Рахим Стърлинг.

В социалните мрежи решението на нидерландския рефер Дани Маккели, подкрепено и от системата за видеоарбитраж, беше описано като "обир". По-късно не закъсняха реакциите на специалисти и анализатори.

"Мачът беше впечатляващ, но не съм сигурен, че ще искате да чуете мнението ми. Казвам това, което виждам. Със сигурност нямаше дузпа", каза бившият мениджър на "Челси", "Манчестър юнайтед" и "Тотнъм" Жозе Моуриньо.

"Англия игра по-добре и победи заслужено, но това не беше дузпа. Не разбирам решението на съдията в толкова отговорен мач. А още по-малко разбирам факта, че VAR не отмени грешното решение да се посочи бялата точка", добави португалецът.

Световният и европейски шампион с Франция Бишенте Лизаразу също беше категоричен, че няма наказателен удар за Англия.

За сметка на това Стърлинг, който спечели дузпата за англичаните, беше убеден, че нарушение срещу него има. "Усетих контакт, получих удар в крака и за мен това е дузпа. Всичко, което има значение е, че в крайна сметка топката се озова в мрежата."

Бившият английски национал Майка Ричардс сподели мнение, че публиката и реакцията ѝ също може да е изиграла роля в решението на Маккели за дузпа.

"Все пак говорим за 66 хиляди екзалтирани души, които не спряха да викат второто полувреме и в продълженията. Това може да бъде фактор за съдията при неговата първоначална реакция. Но за мен няма съмнение, че въпреки всичко Англия беше по-силният тим", каза Ричардс в ефира на BBC.

Не закъсняха и реакциите в социалните мрежи, където се появиха любопитни колажи. Един от най-споделяните в "Туитър" беше с британската кралица Елизабет II, която ръководи VAR системата.

Дневник