Писта с коридори за 16 състезателни коня, покрита трибуна с 1000 седящи места, VIP ложа, паркинг за 150 автомобила. Това са част от новите обекти, които ще се появят на Хиподрума в Шумен с отпуснатите от МС преди месеци 4 млн. лв.

Общината търси изпълнител на строителството. Обществена поръчка е на стойност 3,960 млн. лв.

Предвижда се съществуващата състезателна писта да се обнови, като широчината й стане 17,60 м., а дължината й (за една обиколка) - 1609 м. На пистата ще се направят 16 коридора за състезателните коне. Ще се изгради и система за фотофиниш.

Конструкцията на пистата трябва е с минимум 20 см. речен пясък с подходяща зърнометрия,  40 см. уплътнен дренажен камък. Трябва да се изгради дренажен канал под конструкцията за оттичане на повърхностните води. Ще бъде изграден предстартова площадка с капацитет 16-20 коня с пясъчна настилка, както и торова площадка.

За зрителите е предвидена трибуна с капацитет между 900 и 1000 седящи места, като сред тях ще има и места за хора в неравностойно положение. Посочено е, че седалките трябва да са изработени от висококачествени и съвременни материали.

Трибуната ще бъде покрита с метална козирка, която трябва да е с „отличителен облик, който да придава индивидуален и специфичен образ“ на обекта.

Освен това, трябва да се изгради VIP ложа, за която ще се обособи самостоятелен подход. Заложено е още да се направят места за журналисти и ТВ оборудване, съдийски помещения, санитарни и обслужващи помещения.

Идейният проект предвижда още да се направи паркинг с поне 150 места, който ще е разположен до входа на Хиподрума откъм пътя за 5-ти км. Спортният обект ще бъде ограден с ажурна ограда с дължина 2850 м.

Всички останали постройки в комплекса за конен спорт на Шумен трябва да се запазят. Те са 14 на брой, вкл. и покрития манеж. По тях обаче засега не се предвиждат ремонтни дейности или поне такива не са заложени в техническата спецификация към обявената процедура.

“Това за 4-те милиона лева е само етап. Общата стойност на цялостното обновяване на Хиподрума е 12 милиона лева. Ще търсим дофинансиране”, каза зам.-кметът по строителство Боян Тодоров. 

ШУМ.БГ