Новак Джокович се класира на финал в "Уимбълдън" и ще спори за 20-а титла от Големия шлем, след като спря вдъхновения Денис Шаповалов в полуфинален сблъсък - 7:6 (3), 7:5, 7:5. В рамките на 2.47 часа сърбинът успя да сломи левичаря от Канада.

Джокович увеличи серията си на тревни кортове на 19 поредни победи. Той ще опита да спечели за шести път турнира в Лондон, но и с това да се изравни с Роджър Федерер и Рафаел Надал с по 20 титли от Големия шлем.

Сърбинът ще играе във финал в Шлема за 30-и път в кариерата си. Повече има единствено Федерер (31).

Световният №1 показа, че е безпощаден в полуфиналите от Големия шлем, като взе 16-а победа в последните си 17 срещи на тази фаза.

"Не мисля, че резултатът показва реално играта на двама ни. Искам да изкажа огромното си уважение към играта на Шаповалов. Бъдещето му принадлежи и той е един великолепен играч. На този етап от кариерата ми турнирите от Шлема са всичко за мен. Чувствам всеки един мач много специален, историята ме мотивира", каза Джокович след срещата.

Негов съперник във финала ще бъде Матео Беретини. Италианецът спря устрема на Хуберт Хуркач, който преди това отстрани Роджър Федерер, и надделя с 6:3, 6:0, 6:7 (3), 6:4. Беретини е първият представител на Италия, който достига до финала в Лондон в "Оупън" ерата на тениса.

От 2019 г. насам италианецът е с баланс от 22 победи и само две поражения на тревни кортове.

В неделя Джокович ще опита да спечели "Уимбълдън" за трети път поред. Той продължава по график и за Календарен шлем - спечелването на четирите турнира в рамките на една година. Дотук Джокович триумфира на Australian Open и "Ролан Гарос". В мъжкия тенис това са постигали само Доналд Бъдж през 1938 и Род Лейвър - 1962 и 1969 г.

Джокович може да опита да вземе и Златен шлем, което е спечелване на четирите турнира и златен олимпийски медал. В историята на тениса подобно постижение име само Щефи Граф (1988 г.).

Дневник