Националният отбор по футбол на Унгария ще изиграе следващите си два официални мача пред празни трибуни. Мярката е част от наказанието на УЕФА, която проведе разследване и определи като дискриминационно поведението на привържениците на тима по време на европейското първенство.

В допълнение Унгарската футболна федерация отнесе глоба на стойност 100 хил. евро. При ново подобно провинение в следващите две години националният отбор ще бъде наказан с още един мач без публика. В следващите си домакинства унгарците са задължени да поставят банер на трибуните, който призовава за равенство.

В основата на разследването на УЕФА беше поведението на запалянковците в мача срещу Германия. Тогава феновете на Унгария издигнаха транспарант с рисунка и надпис: "ЛМБТ (съкращението ЛГБТ на унгарски)? Не, благодаря".

В навечерието на срещата се създаде напрежение заради приемането на закон в Унгария, забраняващ споменаването на всичко, свързано със сексуална ориентация и джендър идентичност пред деца и младежи. Германия искаше да оцвети "Алианц Арена" в цветовете на дъгата (символ на ЛГБТ обществото), но УЕФА забрани този ход, тъй като го определи като политически.

Впоследствие обществени сгради и спортни съоръжения в Германия бяха осветени в цветовете на дъгата по време на мача.

Дневник