Футболната асоциация на Англия е глобена с 30 хиляди паунда по три провинения на привържениците в полуфинала на европейското първенство срещу Дания.

От УЕФА изтъкват, че глобата се налага заради изпозването на лазер с цел заслепяване на Каспер Шмайхел при изпълнението на дузпата, освиркването на химна на съперника и запалването на фойерверки от феновете.

По-рано организацията обяви, че националният отбор по футбол на Унгария ще изиграе следващите си два официални мача пред празни трибуни. Мярката е част от наказанието на УЕФА, която проведе разследване и определи като дискриминационно поведението на привържениците на тима по време на Евро 2020.

В допълнение Унгарската футболна федерация отнесе глоба на стойност 100 хил. евро. При ново подобно провинение в следващите две години националният отбор ще бъде наказан с още един мач без публика. В следващите си домакинства унгарците са задължени да поставят банер на трибуните, който призовава за равенство.

В основата на разследването на УЕФА беше поведението на запалянковците в мача срещу Германия. Тогава феновете на Унгария издигнаха транспарант с рисунка и надпис: "ЛМБТ (съкращението ЛГБТ на унгарски)? Не, благодаря".


В навечерието на срещата се създаде напрежение заради приемането на закон в Унгария, забраняващ споменаването на всичко, свързано със сексуална ориентация и джендър идентичност пред деца и младежи. На този фон дойде желание за осветяване на "Алианц Арена" в цветовете на дъгата (символ на ЛГБТ), но УЕФА забрани този ход, тъй като го определи като политически.

Впоследствие обществени сгради и спортни съоръжения в Германия бяха осветени в цветовете на дъгата по време на мача.

Дневник