Докато Европа очаква финала между Италия и Англия, в Южна Америка предстои голямо дерби на митичния стадион "Маракана". Вечните съперници Бразилия и Аржентина се изправят един срещу друг в 3 ч. българско време, а залогът е титлата на Копа Америка.

В полезрението са звездите на двата отбора - Неймар и Лионел Меси. Шесткратният носител на наградата "Златна топка" има възможност да спечели първия си голям трофей с националния отбор - пропуск, който често се изтъква в съперничеството му с Кристиано Роналдо.

С четири гола и пет асистенции Меси води страната си напред в турнира, но през годините той често изпитваше разочарования с Аржентина. Единственият му успех с отбора дойде на олимпийските игри през 2008 г., но надпреварата не носи голям престиж.

Звездата на "гаучосите" беше част от тима при поражението от Германия за световната титлата през 2014 г. на "Маракана", а три пъти тимът загуби във финала на Копа Америка - 2007, 2015 и 2016 г. След поредния крах Меси се оттегли от националния отбор, но впоследствие промени решението си.

 

Финалът е възможност за Аржентина да прекъсне сушата, тъй като за последно отборът спечели Копа Америка през 1993 г. Небесносините са в серия от 19 поредни мача без загуба, но на пътя към целта стои шампионът, който защитава титлата си у дома.

"Независимо дали ни харесва или не, те имат най-добрия футболист в света. Така че това създава известно съперничество. Знаем колко е трудно да победим Аржентина, не само сега, но и в миналото, и знаем колко трудно ще бъде на "Маракана", заяви нападателят на Бразилия Ричарлисон.

Някогашният съотборник на Меси в "Барселона" - Неймар, също ще търси първи голям триумф с националния отбор. Бразилците са в ролята на фаворит, въпреки че на стадиона няма да присъстват зрители заради ограниченията срещу коронавируса.

В исторически план "селесао" обикновено побеждава Аржентина в мачове с голям залог. Двата отбора са се срещали четири пъти на финали - три в Копа Америка и един в Купата на конфедерациите през 2005 г., като само един е загубен от Бразилия.

Друг фактор е, че Неймар няма загуба с екипа на родината си, когато играе в мач на "Маракана". "През главата ми минават всички славни и щастливи дни, които съм преживял там. Никога не съм губил на "Маракана" и се надявам това да не се промени", каза нападателят на "Пари сен жермен".

Дневник