В Лондон или Рим, къде ще отиде европейската титла по футбол? Този въпрос вероятно си задават мнозина преди финала на турнира, който противопоставя Англия и Италия.

Двата отбора ще участват в последния епизод на вълнуващото европейско първенство, като срещата им е на "Уембли". Мачът започва в 22 ч. и ще бъде излъчен по БНТ 1 и "Нова".

Очаквано, настроението около английския отбор е приповдигнато. Тимът на Гарет Саутгейт е на прага на историческо постижение и преследва първа титла от голям футболен форум след световното през 1966 г.

"Каквото и да се случи, тези играчи вече са оставили голямо наследство, но сега става въпрос за цвета на медала и в живота получавате много малко възможности да постигнете нещо подобно. Трябва да използваме този момент и да си дадем най-добрия шанс за победа. Знаем, че няма да сме удовлетворени, ако посрещнем понеделник и не сме спечелили турнира", каза Саутгейт в навечерието на финала.

Допълнителна мотивация за Англия е домакинският фактор. "Трите лъва" бяха облагодетелствани и това ще бъде шестият им мач на "Уембли" от общо седем в турнира.

На терена англичаните показаха солидна игра в защита, като допуснаха едва един гол. Италия също изпъкна със здрава отбрана, а бързото преливане в атака се превърна в запазена марка за отбора на Роберто Манчини.

Докато Англия играе за пръв път във финала на европейско, за италианците това ще бъде четвърто участие. Единственият европейски триумф за "Скуадра адзура" е от 1968 г.

Италия е в серия от 33 мача без загуба, а в директните сблъсъци отборът има предимство с 11 победи срещу осем за Англия. Под въпрос за мача е Фил Фоудън, докато Манчини не може да разчита на контузения Леонардо Спинацола.

Според капитана на Италия Джорджо Киелини съотборниците му трябва да проявят малко лудост, за да спечелят титлата. "Трябва да имаме смели сърца и бистър ум. Ще има моменти, в които трябва да сме смели, и други, когато трябва да сме гъвкави. Не може да влезете в мача, мислейки че ще го контролирате цели 90 минути. Това е финал и ще трябва да се погрижим за детайлите, за да го спечелим", каза Киелини.

Партньорът му в центъра на отбраната Леонардо Бонучи заяви, че не се притеснява от домакинското предимство на Англия.

Вероятни състави:
Италия - Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи, Киелини, Емерсон, Барела, Жоржиньо, Верати, Киеза, Имобиле, Инсине

Англия - Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Магуаййър, Шоу, Райс, Филипс, Сака, Маунт, Стърлинг, Кейн

Дневник