Селекционерът на английските национали Гарет Саутгейт отново призова феновете на тима му да не освиркват италианския химн преди финала на Евро 2020 тази вечер от 22 часа.

Част от публиката на "Уембли" се отнасяше неуважително към опонентите си на всички домакински двубои на "Трите лъва", като най-отчетливо това се прояви в сблъсъците с Германия и Дания. Тогава имаше и най-много публика - съответно 45 хил. и малко над 60 хиляди души.

УЕФА наложи две глоби на Футболната асоциация заради тези прояви. Втората е за 30 хиляди евро - за общо три провинения от полуфинала с "динамита".

"Важно е нашите фенове да покажат уважение към противника, рече Саутгейт в последната си медийна изява до големия мач. - Знаем, че когато гостуваме и местните фенове освиркват нашия химн, това ни вдъхновява дори повече. Освирквания по време на мача е едно и е приемливо, но не бива да се случва, когато звучат химните."

Снощи тимът на бившия защитник, пропуснал ключове дузпа в полуфинала на Eвро '96 срещу Германия, получи писмо от кралица Елизабет II. Тя пише, че благодари на отбора заради "духа, отдадеността и гордостта".

И пожелава късмет за мача тази вечер. Това направиха също принц Уилям и министър председателят Борис Джонсън.

"Фантастично е, че получихме тези писма от Кралицата и премиера, а също така от всички фенове, които ни пращат пожелания за успех, каза още Саутгейт. - Вървим по правилния път и хората виждат това. На финал сме и искаме да спечелим. Щастливи сме от постигнатото дотук, но то не е достатъчно. Трябва да вземем трофея - за всички наши сънародници и почитатели."

А преди няколко дни и легендата Гари Линекер, тв водещ и анализатор, отправи призив да не бъде освиркван химна на Италия.

"Ако сте късметлии да имате билет за финала, моля ви, наистина много ви моля, не освирквайте италианския химн, гласи пост на бившия голмайстор в туитър. - А - защото е тотално надъхващ и си струва да се слуша. В - защото е наистина грубо, неуважително и показва пълна липса на възпитание."

Според Клаудио Раниери, който направи "Лестър" шампион, шансовете са "50 на 50", но по думите му Италия трябва да се потруди повече срещу солидния в защита английски отбор, който при това ще играе у дома и ще има подкрепата на огромна част от публиката.

Подобно е и мнението на Джиджи Буфон. И двамата дават мнения пред "Гадзета дело спорт".

"Не сме нервни, заяви селекционерът Роберто Манчини на последния брифинг на "адзурите". - Но това може би ще се промени преди мача. Остава ни още една стъпка и тя е най-голямата. После излизаме във ваканция. Трябва да играем с нашия си стил, благодарение на който стигнахме толкова далеч. Срещу Испания това не стана, тъй като съперникът не ни позволи. Английският отбор ни превъзхожда физически, но техниката е на наша страна.

Ще стане страхотен двубой. Очаквам много труден мач, но просто искам да сме концентрирани и фокусирани върху самите нас."

В дипломатичен стил пък един от лидерите в състава - Джорджо Киелини, похвали английския отбор. Защитникът заяви, че е впечатлен от Хари Кейн, срещу когото ще се изправи тази вечер. И другите в състава на Саутгейт били класни футболисти, по думите на ветерана.

Това обаче не означава, че Италия се страхува. Сплотени сме, опитни и се надяваме това да ни помогне, завърши Киелини.

Клуб Z