Моторните спортове трябва да въведат програма за расово разнообразие. Такова предложение прави Комисията "Хамилтън" към Формула 1, оглавявана от седемкратния световен шампион Люис Хамилтън. След задълбочен 10-месечен доклад тя излиза със заключение, че цветнокожи и хора от етнически малцинства са по-слабо представени във Формула 1 и останалите автомобилни надпревари.

Докладът включва десет препоръки по три ключови направления: подкрепа и овластяване, отчетност и измерване, както и вдъхновение и ангажираност.

Една от основните препоръки към Международната автомобилна федерация (ФИА) и отборите от Формула 1 е да прилагат програма за разнообразие и равенство. Също така се коментира въвеждането на стажове.

Комисията "Хамилтън" беше създадена през 2020 г., след като Хамилтън отдавна говори по проблеми с расова диксриминация. В разгара на кризата в САЩ пилотът на "Мерцедес" показа подкрепа към движението Black Lives Matter.

"Наистина вярвам, че цялата индустрия може да се обедини и да отбележим сериозен прогрес в тази посока. Вече получаваме много позитивни отзиви от различни хора, което показва, че има много заинтересовани", коментира Хамилтън.

След доклада изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали обяви, че спортът прави стъпки в тази посока и скоро ще обяви различни инициативи. "Комисията върши страхотна работа, а страстта, с която Люис се ангажира по толкова важен проблем е впечатляваща."

Дневник