Предстоят исторически олимпийски игри заради предизвикателствата, заяви президентът на МОК Томас Бах. Според него игрите ще имат и висока спортна стойност предвид обстоятелствата.

Най-голямото спортно събитие в света беше отложено с година и ще започне на 23 юли.

"Видяхме как спортистите показаха постоянство и се приспособяваха в продължение на повече от година. Това предизвикателство беше еднакво за всички тях. Ще видим големи спортни постижения и както на всички олимпийски игри, ще се родят нови звезди и ще се създадат нови легенди", каза Бах.

Въпреки думите му сред японците има високи притеснения, тъй като се отчита най-високият брой заразени от половин година. От понеделник в Токио влезе в сила извънредно положение, което трябва да приключи дни след края на игрите.

Местните медии съобщават за висок брой заразени в сградата, в която са настанени бразилски спортисти.

"Опитваме се да се справим с притесненията. Винаги сме знаели, че има скептицизъм сред населението и че има особени обстоятелства, заради които хората са притеснени, и това се пренася върху олимпийските игри", добави Бах.

Германецът обясни, че като част от мерките медалите няма да бъдат връчвани на спортистите на почетната стълбичка, а състезателите сами ще трябва да си ги взимат, без да имат право да се ръкуват и прегръщат.

Дневник