Нарушаването на мерките за сигурност и нахлуването на фенове без билети на "Уембли" е било на път да доведе до отлагане на финала на Евро 2020. Това стана ясно след изявление на полицията в Лондон няколко дни след събитията от 11 юли.

Часове преди финала между Италия и Англия хиляди фенове пробиха охраната и мнозина от тях влязоха на "Уембли".

"Действията на полицията предотвратиха отлагане на мача", каза заместник-комисарят на полицията в Лондон Джейн Конърс.

"Стюардите нямаше как да се справят с толкова много хора, искащи да влязат на стадиона и също така използващи сила. Имаше десетки сблъсъци около целия стадион, но нашите сили успяха да реагират навременно."

След пробива на пунктовете, където стюардите проверяват билетите, хиляди фенове влязоха през някои отворени входове на стадиона. Дни след финала продължават разкази на запалянковци, част от които са използвали фалшиви билети, а други са платили пари на стюарди, за да ги пуснат.

Според Футболната асоциация (ФА) на Англия обаче, която е собственик на "Уембли" и отговаря за организацията на мачовете на стадиона, вината за пробива е именно на полицията.

"Големите проблеми дойдоха именно на местата, където полицията трябва да отговаря за сигурността", обявиха от ФА. Организацията дори добавя, че лошите действия на полицията могат да бъдат проблеми за кандидатурата на Англия за домакин на световното първенство през 2030 г.

"Не съм съгласна с обвиненията, че полицейската операция се е провалила. Ръководителите на място е трябвало да вземат бързи решения, но без тяхната намеса срещу толкова много хора е почти сигурно, че мачът щеше да бъде отменен", добавя комисар Конърс.

Дни след финала продължава разследването. В неделя 26 души бяха арестувани около "Уембли", а други 25 в централната част на Лондон.

Дневник