След три титли от Големия шлем от началото на сезона и 34 победи в 37 срещи Новак Джокович потвърди, че ще участва на олимпийските игри. Световният №1 в тениса ще преследва златен медал в Токио, който е единственото значимо отличие, липсващо в кариерата му.

При спечелването на титлата на "Уимбълдън", с която се изравни с Роджър Федерер и Рафаел Надал с по 20 отличия от Шлема, Джокович обяви, че е "50-50 за Токио".

"Горд съм, че ще пътувам до Токио и ще се боря за медалите. За мен винаги е било огромно удоволствие да представлявам отбора на Сърбия", написа Джокович в социалните мрежи и се обърна към сънародниците си. "Ще дам всичко от себе си, за да ви зарадвам".

Олимпийските игри в Токио ще преминат без някои от най-големите звезди в тениса, след като от участие се отказаха Рафаел Надал, Роджър Федерер, Серена Уилямс и Симона Халеп.

В кариерата си Джокович има бронзов медал от игрите в Пекин през 2008 г., когато златото взе Надал. На последните две олимпиади олимпийската титла спечели Анди Мъри.

Дотук през 2021 г. Джокович доминира и всички специалисти очакват той да достигне "Златен шлем" - това е спечелване на всички четири големи турнира (Australian Open, "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и US Open) в една година, както и златен олимпийски медал.

Нито един мъж не е правил подобно нещо в историята на тениса, като единствено Щефи Граф през 1988 г. има такова постижение. В мъжкия тенис двама са печелили Календарен шлем: Доналд Бъдж през 1938 и Род Лейвър, който го постига два пъти - 1962 и 1969 г.

Дневник