Истанбул, Дъблин и Билбао получиха право да приемат финали от Шампионска лига и Лига Европа като компенсация от УЕФА. Трите града трябваше да бъдат домакини на мачове от европейското първенство, но отпаднаха заради органиченията срещу коронавируса и невъзможността да допуснат публика.

Първоначално в Истанбул трябваше да се играе финалът на Шампионска лига през 2020 г., но заради пандемията Лисабон беше домакин на последните кръгове от елиминациите. Градът от Турция се готвеше да приеме двубоя за титлата през 2021 г., но срещата отново беше преместена, този път в Порто, заради ограниченията за пътуване на английските фенове.

Като компенсация Истанбул ще бъде домакин на финала през 2023 г. По план той трябваше да се проведе в Мюнхен, но УЕФА обяви, че баварският град ще организира мача за трофея през 2025 г. Домакини на финалите в най-престижния клубен турнир през 2022 и 2024 г. ще са Санкт Петербург и Лондон.

Дъблин ще приеме финала на Лига Европа през 2024 г., а Билбао - този през 2025 г.

"След отнемане на правото на два от първоначалните домакини на мачове от Евро 2020, изпълнителният комитет на УЕФА одобри споразумение, което включва провеждането на бъдещи финали от европейските клубни турнири, осъзнавайки усилията и финансовите инвестиции от двата града в подготовката за надпреварата", пише в съобщението на УЕФА.

Дневник