Двама участници на олимпийските игри в Токио са дали положителни тестове за коронавирус, съобщиха организаторите в неделя сутрин. Това се случва само дни преди откриването на игрите на 23 юли. Двамата заразени вече са влезли в олимпийското село.

Общо три случая на заразени бяха потвърдени до тази сутрин. Първият е на член на един от отборите, но се смята, че той не е спортист.

Националностите на заразените не се съобщават, нито имената им или спортовете, в които се състезават. Ясно е само, че са съотборници.

Според организаторите има още един заразен с коронавирус, отново спортист, но неговата проба е излязла позитивна преди да влезе в олимпийското село.

Игрите трябва да бъдат открити на 23 юли, но въпросите се увеличават, както и притесненията сред организатори и местно население. Общо 55 случая са потвърдени към момента между организатори, служители и спортисти.

Япония продължава да среща големи трудности в борбата с коронавируса. През април и май на ден бяха отчитани по около 6000 нови случая на ден, но през юни тенденцията се обърна. В последните седмици броя на заразените отново се увеличи.

Дневник