Един от най-изненадващите шампиони в историята на тениса - Горан Иванишевич, официално бе приет в "Залата на славата".

През 2001-а той получи "уайлд кард" за "Уимбълдън", а след това извървя целия път до финала, за да триумфира с трофея от най-престижния тенис турнир.

Преди надрепварата той бе №125 в света, което е ясен знак каква изненада стори снашжният хърватин в началото на века.

Днес той е треньор на световния №1 Новак Джокович, а по време на церемонията за приемането си в "Залата на славата", Горан Иванишевич изнесе емоционална реч.

В залата в Нюпорт присъстваха негови близки, както и десетки хървати, облечени в традиционния шахматен екип на националния футболен тим, които не спираха да аплодират бившия тенисист.

    "Ние сме малка държава с огромно сърце. Никога не спираме да вярваме. Имах много възходи и спадове, но никога не спирах да вярвам. За пръв път в живота си мога да кажа, че съм горд със себе си.

     Не беше лесно да си мой фен. Беше изнервящо, тъжно, може би мнозина са се развели заради мен. Но едно е сигурно - не беше скучно да си такъв. Винаги имаше трима Горнановци. Добрият, лошият и смешния. До тримата Горановци, петимата Горановци - до всеки Горан по света - вие ме направихте горд.

    Постигнахме успехите си по нашия си начин, по трудния начин. Но само аз влизам в "Залата на славата". Момчета, можете да идвате на посещения, но само аз влизам. Заслужавам го.

    Искам да благодаря на комитета на Уимбълдън за това, че ми даде "уайлд кард". Не знам дали са свършили добра работа, или не, дали сега съжаляват. Но благодаря ви, момчета, защото ако не ми бяхте дали "уайлд кард", нямаше да стоя тук. Мисля, че беше добро решение.

    Майка и татко - няма как да ви благодаря достатъчно, няма достатъчно думи, които да опишат всичко, което направихте за мен. Ако трябваше отново да поема по този път, пак бих ви избрал за свои майка и баща, за да го извървим заедно още веднъж. Обичам ви и ви благодаря за всичко", сподели той.

По време на церемонията със специално видео обръщение се включи и Джон Макенроу, за когото Иванишевич е признавал, че е негово вдъхновение.

    "Обичам Горан Иванишевич и съм развълнуван да въведа в "Залата на славата" човек, който е може би дори по-луд на корта отколкото бях аз.

    Но ето истината - той беше ценен за тениса и със сигурност се отличава. Да, специфичен характер е, но притежава сериозни умения. Левичар е, харесва ми това. Супер талантлив е", заяви големият американски шампион.

Дир.бг