Люис Хамилтън спечели за осми път в кариерата си Гран при на Великобритания. Световният шампион във Формула 1 триумфира на любимото си трасе "Силвърстоун", взимайки четвърта победа за сезона, която се оказа и много важна. Тя дойде въпреки катастрофа с Макс Верстапен в първата обиколка и 10-секундно наказание, което изтърпя британецът.

Пилотът на "Мерцедес" показа отлична скорост в края на състезанието, за да изпревари впечатляващия Шарл Льоклер с "Ферари".

Победата е 99-а в кариерата на седемкратния световен шампион, като тя дойде пред 140 хиляди зрители по трибуните.

Той взе общо 26 точки, като направи и най-бърза обиколка в състезанието, с което стопи аванса на Верстапен в генералното класиране до само седем точки. Нидерланецът спечели само три точки през уикенда от спринтовата квалификация в събота.

"Невероятно е, това тук на "Силвърстоун" не може да бъде видяно никъде по света. Благодаря на всички за помощта за тази победа, Инцидент като този с Макс се случват, не мисля че някой има вина. Важното е, че той е добре. Приех наказанието, независимо какво е мнението ми", каза Хамилтън след състезанието.

Льоклер се нареди втори, като беше много близо до победа. Уикендът беше важен за "Ферари", като Скудерията отбеляза 60 години от първата си победа във Формула 1, именно на "Силвърстоун". На подиума се качи и вторият пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас, който завърши трети.

Надпреварата започна по възможно най-драматичния начин и още в края на първата обиколка Верстапен отпадна.

Хамилтън го атакува още на първия завой, но пилотът на "Ред бул" не отстъпи. Двамата се движеха гума до гума, като на 9-и завой Хамилтън беше от вътрешната страна, а Верстапен с по-висока скорост по външната траектория. Двамата се удариха, като предната лява гума на световния шампион удари задната дясна на Верстапен.

Пилотът на "Ред бул" се завъртя и се удари странично в предпазната стена от гуми, отпадайки от състезанието.

Инцидентът доведе до спиране на надпреварата, а рестартът беше даден близо 30 минути по-късно. Като резултатът Хамилтън получи и санкция от 10 секунди при влизане в бокса.

При рестартирането Льоклер поведе колоната и показа завидно темпо. За кратко пилотът на "Ферари" се оплака от спад на мощността в двигателя си, но по-късно повиши темпото и се откъсна напред. След влизанията в бокса състезателят от Монако имаше голям аванс, а Хамилтън беше на 23 секунди зад него.

Световният шампион трудно застигна съотборника си Валтери Ботас, движещ се втори, но все пак го стори и изпревари. В последните седем тура той започна да застига Льоклер и да топи аванса му.

Две обиколки преди края след атака в завоя "Копс" Хамилтън принуди Льоклер да сбърка и го изпревари.

Следващият 11-и старт за сезона е на 1 август, когато предстои Гран при на Унгария.

Дневник