Поведението на Люис Хамилтън след Гран при на Великобритания е показало липса на спортсменство, обяви съперникът му за титлата във Формула 1 Макс Верстапен. Двамата участваха в инцидент в първата обиколка на пистата "Силвърстоун", заради който пилотът на "Ред бул" отпадна.

Хамилтън взе победата и съкрати на едва осем точки аванса на Верстапен в класирането.

"На първо място, щастлив съм, че съм добре. Определено имаше ефект при удар с 51G, но се чувствам по-добре. Отсъденото наказание не ни помага и не е справедливо спрямо опасната маневра на Люис на пистата", написа пилотът на "Ред бул" в "Инстаграм".

Двамата се сблъскаха в деветия завой на първата обиколка, когато Хамилтън беше от вътрешната страна на кривата, а Верстапен от външната с по-висока скорост. След инцидента комисарите наказаха Хамилтън с 10 секунди престой в бокса.

Верстапен коментира и поведението на Хамилтън след осмата му победа на "Силвърстоун".

"Гледам празненствата, докато съм в болницата - неуважително и неспортсменско поведение, но продължаваме напред", написа още Верстапен.

Шефът на "Ред бул" Кристиан Хорнър искаше тежко наказание за Хамилтън с изваждане от състезанието. "Имаме истински късмет, че пилот се отърва невредим, можехме да говорим за нещо много тежко", каза той.

Самият Хамилтън се защити с факта, че Верстапен не му е оставил място.

"Винаги се опитвам да съм премерен в подхода си, особено при борба с Макс, който е много агресивен. Днес бях до него, а той не ми остави никакво място. Бях решен да не допусна нищо да попречи на удоволствието на феновете, дошли да чуят националния химн и да видят британския флаг", каза Хамилтън.

Дневник