"Милуоки Бъкс" стана шампион на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада за първи път от 50 години. "Елените" победиха със 105:98 "Финикс Сънс" в мач номер 6 и спечелиха финалната серия с 4:2.

В домашната зала на тима имаше 17 000 зрители и още десетки хиляди по улиците на града, по данни на местните власти - около 65 000.

"Милуоки" е едва петият отбор, стигнал до триумф след поражения в първите две срещи.

Голямата звезда на новите шампиони - гъркът с нигерийски корени Янис Адетокумбо, вкара 50 точки - седмият с такова постижение на финали. Той се нареди до Майкъл Джордън и Хакийм Олайджуон с хеттрик от отличия - Най-полезен играч в серията за короната, MVP на редовния сезон и Най-добър защитник.

Той оправда новия договор, който подписа с тима в средата на декември миналата година - 228,2 милиона долара за пет години. Контрактът го направи най-скъпоплатения играч в историята на лигата, като се вземе предвид заплатата му на сезон - $45,6 млн.

Треньорът на "Милуоки" Майк Буденхолцър е бил само на 4 години при предишната титла на отбора. Тогава "елените" са водени от легендите Карим Абдул-Джабар и Оскар Робертсън, а дори някои от родителите на настоящите играчи не са били родени.

 

Буденхолцър определи Адетокумбо като "специално човешко същество".

"Финикс Сънс" отново не успя - отборът не е бил на трона в НБА от 53 лета. В периода има загубени три финала. Сега всичко започна перфектно - 2:0, но след това "Милуоки" направи обрат, записвайки четири поредни успеха.

В първия кръг на плейофите "слънцата" детронираха предишния шампион "Лос Анджелис Лейкърс".

Клуб Z