България ще спечели четири медала на олимпийските игри в Токио 2020, прогнозира авторитетната компания за анализ на данни "Грейсноут" в последното си изследване преди началото на най-голямото спортно събитие в света. Предоставените за "Дневник" данни показват, че страната ще завърши с четири сребърни медала и ще заеме 49-ото място.

Прогнозата показва леко подобрение спрямо предишния анализ, публикуван сто дни преди началото. Тогава очакванията бяха за три сребърни и един бронзов медал.

България е с най-малкия брой спортисти на олимпийски игри от Берлин 1936 г., като в японската столица ще се впуснат 42-ама състезатели.

Според "Грейсноут" медалите ще бъдат спечелени от ансамбъла по художествена гимнастика, Миглена Селишка и Тайбе Юсеин в борбата, както и Божидар Андреев във вдигането на тежести. Освен това България ще има още девет спортисти сред първите осем в дисциплините си.

В прогнозата си 100 дни преди олимпийски игри в Рио де Жанейро 2016 "Грейсноут" изчисли, че България ще спечели три медала - един сребърен и два бронзови. Резултатите се потвърдиха като брой медали, но имаше разминаване при спортистите, които ги взеха. Мирела Демирева спечели сребро в скока на височина, а състезателката по борба Елица Янкова и ансамбълът по художествена гимнастика си тръгнаха с бронз. Очакванията на компанията бяха за сребро на гимнастичките и бронзови медали на Антоанета Бонева в стрелбата на 10 метра пистолет и на световната шампионка по бокс Станимира Петрова.

През ноември 2020 г. бившият министър на спорта Красен Кралев заяви, че е напълно нормално България да вземе пет-шест медала от Токио.

България върви в постоянна низходяща линия по броя на спечелените медали на летни олимпийски игри от Москва 1980 насам. Последният златен медал за страната е този на Румяна Нейкова от Пекин 2008.

Изследването поставя САЩ начело в класирането по медали с 96 отличия, 40 от които златни. След това се нареждат руският олимпийски отбор, Китай и Япония.

Дневник