Служебното правителство предлага актуализация на бюджета, при която след 1 октомври да няма пенсионери с доходи под линията на бедност, каза днес служебният социален министър Гълъб Донев. По-рано днес финансовият министър Асен Василев каза, че на депутатите ще бъде предложено разходната част на бюджета да се повиши с 1.8 млрд. лева, като 575 млн. лв. от тази сума са за социални дейности. От вчера са започнали консултации по темата с политическите сили в новия парламент.

Министър Донев поясни, че, от една страна, от тази дата пенсиите ще се вдигнат средно с 12.5%, а от друга, ще се дава и добавка за бедност. Ако актуализацията на бюджета бъде приета, минималната пенсия ще стане 340 лева, а тази за старост 170 лева.

Минимална пенсия 369 лева тази година и 413 лв. догодина

Отделно всички, които получават пенсии под линията на бедност, която сега е 369 лева, а от следващата година ще е 413 лева, ще взимат парична добавка по линия на социалното подпомагане. В България пенсионерите са 2.80 млн., а по последни данни добавката за бедност ще получават 431 хил. души.

Тя ще се дава при определени критерии - пенсионерите да не работят допълнително, да не живеят в голямо жилище, да нямат над определена сума по влог и т.н. Министър Донев уточни, че препоръка за това има и от Европейската комисия.

Гълъб Донев коментира, че повишаването на пенсиите няма да лиши хората от енергийни помощи, които също ще бъдат вдигнати с 5.6%. Смята се, че повече хора ще получат такива за отоплителния сезон 2021-2022 г.

Дневник