Над 70% от феновете в Англия смятат, че професионалният футбол в страната има сериозен проблем с расизма. Това показва проучване на международната компания YouGov, което е предоставено на Sky Sports. Увеличението е със 17 процента след края на европейското първенство, което беше белязано от расистки обиди към някои английски национали.

Данните на YouGov сочат, че един от всеки трима души, които преди са смятали, че не е съществувал проблем, сега са на друго мнение.

Това се дължи на финала на европейското първенство, в който Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака пропуснаха дузпи. След срещата тримата футболисти станаха обект на расистки обиди в социалните мрежи.

В момента 71% от анкетираните смятат, че в английския футбол има проблеми с расизма.

Отчита се и спад в мнението на тези, според които расизъм има, но проблемите не са чак толкова сериозни. При последната анкета те представляваха 36 процента от хората, а сега са 24%.

Само два процента смятат, че в английския футбол няма расизъм.

Различните организации в страната повдигнаха въпроса още преди европейското първенство. Това стана, след като запалянковци освиркаха английските национали при заставянето на коляно в знак на борбата срещу расизма. В момента данните на YouGov показват, че 60% от феновете подкрепят тази инициатива.

Увеличението е с пет процента от началото на Евро 2020.

В друго проучване се казва, че Футболната асоциация не прави достатъчно за разрешаване на този проблем. В последните няколко години на редица английски стадиони в мачове от Висшата лига имаше инциденти и расистки обиди към играчи.

Дневник