Някои от състезанията на летните олимпийски игри в Токио вече започнаха, но официално най-голямото спортно събитие в света ще бъде открито днес. Началото ще бъде поставено с церемония, която започва в 14.00 часа българско време и ще бъде излъчвана по БНТ и "Евроспорт".

Игрите бяха отложени с една година заради пандемията. Въпреки притесненията на японците Токио 2020 се провежда, но при много строги мерки, свързани с коронавируса.

Заради тях по трибуните няма да има зрители, а движението на спортистите и официалните лица е силно ограничено. Много по-обрана ще е и самата церемония по откриването. Около нея имаше допълнително напрежение, свързано с раздялата на ключови фигури заради изказвания от преди десетилетия.

Игрите в Токио включват четири нови спорта, а в програмата се завръщат харесваните от японците бейзбол и софтбол.

Президентът на МОК Томас Бах очаква исторически игри. "Видяхме как спортистите показаха постоянство и се приспособяваха в продължение на повече от година. Това предизвикателство беше еднакво за всички тях. Ще видим големи спортни постижения и както на всички олимпийски игри, ще се родят нови звезди и ще се създадат нови легенди", заяви германецът преди дни.

Мнозина определиха събитието като лъч на надеждата, че човечеството има силите да се справи с всички предизвикателства. Сигурното е, че игрите ще са паметни заради обстановката, в която се провеждат.

Българските спортисти

България ще участва с 42-ама спортисти в 14 спорта. Знаменосци ще са опитната състезателка в спортната стрелба Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов. За пети път на олимпийски игри ще участва голямата звезда на българската атлетика Ивет Лалова.


Авторитетната компания за анализ на данни "Грейсноут" прогнозира, че страната ще завърши на 49-о място в класирането по медали с общо четири отличия. Предоставените за "Дневник" данни показват, че страната ще завърши с четири сребърни медала, но отново ще е без злато.

Според прогнозата медалите ще бъдат спечелени от ансамбъла по художествена гимнастика, Миглена Селишка и Тайбе Юсеин в борбата, както и Божидар Андреев във вдигането на тежести. Освен това България ще има още девет спортисти сред първите осем в дисциплините си.

Дневник