Състезателката по спортна стрелба Антоанета Костадинова донесе първи медал на България на олимпийските игри в Токио. Тя спечели сребърното отличие във въздушния пистилет на 10 метра.

Костадинова беше близо и до олимпийската титла, след като дълго време водеше пред състезателката от Русия Виталина Бацарашкина, но накрая остана с по-малко от точка зад нея - 239.4 срещу 240.3.

Бронзовото отличие взе Дзян Рансин от Китай.

При третото си участие на олимпийски игри Костадинова успя да се нареди сред призьорките. Тя беше девета в Лондон през 2012 и осма в Рио 2016. 35-годишната българка влезе във финала с шесто място от квалификациите, докато другата представителка на страната Мария Гроздева остана едва 43-а в квалификациите.

Медалът е първи за България в стрелбата от 2004 г. Тогава в Атина Гроздева спечели злато на 25 метра малокалибрен пистолет и бронз на 10 метра пневматичен пистолет.
 

"Не оценявам точно сега, че съм загубила златото, а оценявам среброто. Всеки един от нас е дошъл, за да вземе медал. Аз съм доволна, че го направих", каза Костадинова пред БНТ.

"Имам още една дисциплина, не съм приключила", добави медалистката, като тя ще участва в квалификациите на 25 метра пневматичен пистолет на 29 юли.

Дневник