Япония продължава да води в таблицата с медалите на олимпийските игри в Токио. Домакините добави две олимпийски титли, дошли в джудото при мъжете до 81 кг и софтбола, и вече има десет златни медала след четвъртия състезателен ден.

С по девет златни отличия са САЩ и Китай, а руският отбор има седем. Най-много медали имат американците - 25. По този потазател зад тях са Китай (21), Япония и Руският олимпийски комитет (с по 18).

Денят предложи вълнуващи състезания, като сред тях беше надпреварата в спортната гимнастика. Руският отбор в състав Лилия Ахаимова, Виктория Листунова, Ангелина Мелникова и Владислава Уразова спечели първа олимпийска титла в отборната надпревара, като те заслужиха повече точки от американките.

Голямата звезда на САЩ Симон Байлс се оттегли след слабо изпълнение на прескок. По-късно тя обясни, че е преминала през нервен срив. "Вече не съм уверена както преди. Не знам дали е свързано с възрастта, но станах по-нервна. Минах терапия, взимах и лекарства и всичко вървеше добре, но когато попаднеш в стресова ситация, просто полудяваш. Не знам как да управлявам своите емоции и не можах да се справя с напрежението в отборното състезание."

В плуването на 200 м свободен стил при мъжете Великобритания записа двойна победа след силен финален спринт на Том Дийн и Дънкан Скот. Картината се повтори на 100 м гръб, но за руските представители, като Евгени Рилов изпревари с две стотни сънародника си Климент Колесников.

На 100 м бруст при жените титлата отиде при 17-годишната американка Лидия Джакоби.

Флора Дъфи постигна голям успех в триатлона и донесе историческа първа титла за Бермудските острови. С население 63 хил. души това е най-малката нация със злато на олимпийски игри.

В дисциплината крос-кънтри в планинското колоездене имаше пълна доминация на Швейцария. И трите отличия бяха спечелени от представителки на европейската държава, като за пръв път от 1936 г. медалистите в някое състезание са от една страна.

Северна Македония спечели първи медал в Токио. Таекуондистът Деян Георгиевски заслужи сребро в категорията над 80 кг при мъжете, където победител стана руснакът Владислав Ларин.

Общо 56 държави са спечелили медал досега. България дели 39-о място с едно сребърно отличие.

Дневник