Божидар Андреев завърши пети в категория до 73 килограма на олимпийските игри в Токио. Българинът не успя да изпълни очакванията да донесе медал от японската столица.

Той приключи с двубой от 338 кг (154 кг изхвърляне и 184 кг изтласкване). До последния опит в изтласкването българинът беше в позиция, позволяваща му да стигне до бронза.

Андреев каза пред БНТ, че е имал лек проблем с рамото. Той допълни, че влияние е оказала и загуба на близък човек. "Бях дал обещание, което не успях да изпълня, и затова се извинявам на треньора си", заяви щангистът.

Олимпийското злато взе китаецът Ши Жийон, който постави рекорд с 364 кг в двубоя. Сребърния медал заслужи венецуелецът Хулио Рубен Перния с 364 кг. Изненадващо бронза взе щангистът от група Б Рахмат Абдула от Индонезия с 342 кг.

Андреев започна убедително в изхвърлянето със 150 кг. Последва успех и на 154 кг, но от втория опит. В изтласкването българинът започна с добър опит на 184 кг. След това обаче не можа да се справи със 189 и 190 кг и пропусна добра възможност за медал.

"Бях близо, трябваше да тласна 190 кг, за да станем трети. Ядосан съм и нервен, че за пореден път провалихме състезание. Надявам се след три години (в Париж) да направим нещо. Можех да направя повече, но имам лек проблем с рамото. Като се върна, трябва да видя какъв е проблемът, да го реша и да продължа напред", каза Андреев пред БНТ.

"Не се колебая във формата си. Чувствам се много добре", добави българинът.

Дневник