За суперсилите в спорта, които имат десетки участници на олимпийски игри, спечелването на медали е въпрос на чест, но и на стремеж за надмощие сред останалите. Има обаче и държави, за които стъпването на почетната стълбичка, дори и веднъж, е геройство и незабравимо изживяване.

Алесандра Перили стана първият медалист от олимпийски игри в историята на Сан Марино. От своя страна, с население от около 33 800 души Сан Марино се превърна в най-малката държава, спечелила медал от олимпийски игри.

Перили заслужи бронзовото отличие в дисциплината "трап" в спортната стрелба. Тя беше изпреварена само от Зузана Рехак-Щефечекова от Словакия с олимпийски рекорд от 43 точки във финала и Кейли Браунинг от САЩ с 42. Българката Селин Али завърши 20-а в квалификацията.

Преди девет години в Лондон Перили беше много близо до сребърен медал, но накрая си тръгна без отличие. Тогава в надпреварата тя завърши на второто място с равен резултат с Щефечекова и Делфин Рео. Последва съревнование между трите и състезателката от Сан Марино първа допусна грешка и остана четвърта.

Дневник