Йосиф Миладинов стана вторият български състезател, който се класира на полуфинал в плуването на олимпийските игри в Токио. Той спечели серията си с 51,28 секунди.

Другият българин в дисциплината, Антъни Иванов, записа 52,25 сек, което беше недостатъчно, за да се класира за полуфинала.

Миладинов посочи, че целта му е влизане във финала. "Беше ми леко, но се надявам утре (петък) да е по-добре и да се класирам за финала. Мисля, че имам доста резерви на пипането. Ще работя още върху това сутринта и се надявам да се получи", каза той пред БНТ.

"Беше приятно изживяване да плуваме един до друг (със звездата Чад льо Кло, който остана шести в серията на Миладинов). Беше прекрасно плуване, имам вътрешно чувство, че мога да го направя (да стигне финала)", добави българинът, който даде шестото най-добро време в сериите.

Иванов заяви, че към края на плуването си е започнал да се схваща, "Явно не сме уцелили подготовката. Затова имаме и други състезания - ще гледаме към европейското. Случило се е и това ще ме мотивира."

Той изрази разочарование от неуспеха си в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай, където отпадна в сериите. "Психически не бях както трябва. Може би след толкова високи очаквания нямах адреналин и мотивация."

Първият български полуфиналист в плуването в Токио беше Любомир Епитропов, който завърши 15-и на 200 м бруст.

В бокса Стойка Кръстева спечели втора победа в категория до 51 кг. Тя спечели срещу Вирджиния Фукс от САЩ след единодушно съдийско решение.

Българката ще срещне представителката на Китай Чанг Юан в четвъртфиналите.

Дневник